![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh_dHL_6jKIi0qMzQ4_Q66Lt16g_olllGXS2wnY8EzSYtgrVFaptNdzHvNUHFxQshu1isRbND9CD8cdyxOwkOTbIgTvLCzM4PNg_eR6YMXyTq_ziaF1Rqqx0s1SjMsAoGLvam9mAJK8vF4/s400/arkitektur2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdHfaeI9QDqzJ2EBoRsmE6NF8S9Wtjnu75HXtriOFnl-0D2R-0hliH_uPr3tv8JsqG_eoxgb0-DtswubeQgSGEqEs8Ulb8jinH78hosaDuisrvArnnvfWFwwwBQqrSJ6y1jTFpfQH17v4/s400/arkitektur1.jpg)
Nya Kalmar Konstmuseum presenterad i Arkitektur nr 4-2008 samt på Arkitekturs blogspot, samtliga fotografier Åke E:son Lindman
Det måste ändå sägas så här ett halvår efter utdelningen av Kasper Sahlin-priset för 2008 till Nya Kalmar Konstmuseum, detta är inte en representant för god svensk arkitektur och borde ej ha belönats med ett arkitekturpris. Jag lägger här inga synpunkter på övriga kandidater till priset, men om detta projekt representerar det bästa som byggts under 2008 så har svensk arkitektur ett stort problem.
Jag grundar följande kritik på den presentation eller snarare representation i text och bild av projektet publicerad i tidskriften Arkitektur nr 4, 2008. Representation av arkitektur genom arkitekturfotografi är en forskningsuppgift jag nu arbetar med. Omslagsbilden av konstmuseet väcker en rad frågor vad gäller arkitekturfotografi som jag kommenterar på annan plats: http://archway2.blogspot.com. Detta är dock en ren arkitekturkritik.
Vad ger den här svarta lådan eller ’black box’ på konstfackspråk för signal exteriört ? Är detta en transformatorstation, ett värmeverk eller ett krematorium? Tham & Videgård Hansson Arkitekter eller TVH tycks ha kastat ut begreppet ’form follows function’ genom fönstret utan att reflektera över dess inneboende betydelse. Arkitektur bör följa, leva i symbios med eller reflektera en god funktion och funktionen kan ofta avläsas exteriört i god arkitektur.
Här har vi ett klart fall av motsatsen dvs. funktionen följer av en förutbestämd form. Man har tydligen tidigt i processen valt en geometrisk grundform, kuben, inom vilken alla funktioner skall rymmas. Detta är ett lovvärt initiativ och geometriska grundformer älskas av de flesta arkitekter och har ofta många fördelar. Att sträva efter en minimal byggnadsarea dvs. ett litet avtryck eller ’footprint’ i ett känsligt parkområde är också hedervärt men ej till priset av icke fungerande vertikala kommunikationer inom byggnaden (se Sune Nordgrens anmärkning i samma nummer av Arkitektur). En riktigt djup varuhiss eller en scenhiss med rätt utformning skulle möjligen lösa problemet med ett vertikalt konstmuseum.
Frank Lloyd Wrights Guggenheim Museum på 5th Ave. i New York löser det kompakta vertikala museets problem på ett intressant sätt. Ta hissen upp till museets topp, vandra sedan långsamt nedför den svagt sluttande spiralformade utställningsytan. Denna lösning har dock fått mycket kritik av utställningskuratorer p.g.a. den helt styrda sekvensen av konstupplevelser likt en vandring genom ett IKEA-varuhus och är naturligtvis ingen lösning för ett litet konstmuseum i Kalmar men visar att som arkitekt måste man tänka ett par varv extra och inte fastna för en enkel skiss som inte ens fungerar. TVHs problemlösning i Kalmar känns naiv och inte särskilt väl genombearbetad. Detta kanske i viss mån kan förklaras av att projekteringsuppgiften för TVH var att vidarebearbeta, utan ändring av grundkonceptet, sitt vinnande förslag i den allmänna tävlingen för ett nytt konstmuseum i Kalmar. Om så är fallet visar detta på ett allvarligt problem i tävlingsformen, hos tävlingsjuryn och/eller i upphandlingsprocessen.
Stomme
Varför väljer man en platsgjuten betongstomme till detta delikata projekt? Stor negativ miljöpåverkan skapas under betongens livscykel. En massivträstomme hade varit betydligt mer miljövänligt, gästvänligt och förenklat utställningsverksamheten. Interiört är betongen rå, brutal och ogästvänlig. Vem vill hänga konst på en rå betongvägg? Huvudtrappan är extremt ogästvänlig och påminner mest om en utrymningstrappa.
Fasad
Massivträ eller superplywood i fasad kan fungera. Normala plywoodskivor som här används kommer ej att klara det kärva kustklimatet vid Kalmarsund någon längre tid. Att klistra tunna plywoodskivor på en betongstomme är inte seriöst och ger inget estetiskt tillskott till byggnaden.
När det gäller att skikta olika material på varandra tänker jag på Harald Thavelins församlingshem i Eskilstuna där han har slätputsat en interiör tegelvägg varpå han har målat de underliggande tegelstenarna direkt på putsen som en muralmålning. Upplevelsen av denna vägg är mäktig och tankeväckande med flera skikt av betydelser.
TVHs papier-maché fasad på betongstomme känns bara trist och ointressant.
Tak
Sågtandstaket med ateljéljus är ett positivt inslag med rötter i industriarkitektur. Här har man valt att dölja det exteriört genom att klä in det i den svarta kubistiska lådan. Varför inte visa den vackra sågtandsformen på två gavlar? Genom att bygga in ett sågtandstak utan någon lutning i vågdalarna för vattenavrinning har man dessutom skapat vatten, snö och isfickor som förr eller senare kommer att ge läckageproblem i ateljétaket. Har den yngre svenska arkitektgenerationen fortfarande inte lärt sig att platta tak ger läckageproblem och ofta rasar in? Måste arkitekturnormer och arkitekturstilar typ ’nyfunktionalism’ leda till att arkitekter ritar ej fungerande tak? Rita istället ’förlåtande’ lutande tak med flera vattentäta skikt med luftspalt emellan så att ett litet läckage i ett tätskikt kan tas upp av underliggande tätskikt. Det finns inga tak utan små byggfel. Det perfekt täta plana taket existerar inte.
Utställningsytor
Att döpa en utställningsyta till ’white box’ eller ’vita boxen’ istället för t.ex. vita rummet eller vita havet imponerar inte det minsta. Rummet för videokonst är en ’svart box’ enligt arkitekterna.
Takhöjden i utställningsytorna är för snålt tilltagen. Hela konstmuseet känns som en hoptryckt svart låda dvs. motsatsen till den ljusa generösa konsthall som kalmarborna förtjänar och kanske förväntat sig.
Konstmuseets funktion har fått lida och tvingats underordna sig den förutbestämda svarta kubistiska kostym som i tidens anda döps till ’black box’. Nya Kalmar Konstmuseum är ett lågvattenmärke i svensk arkitektur. Svensk arkitektur kan förhoppningsvis bara bli bättre och intressantare efter detta.
Bo Malmlöw Arkitekt SAR/MSA